Herbestemmen is dood
Tot die schokkende conclusie komt Google. Hoewel menig architect herbestemmen zich eigen heeft gemaakt is de toekomst voor herbestemmen is somber. Niemand zoekt op herbestemmen of transformeren en niemand heeft dat ooit gedaan. En dat is toch opmerkelijk, een bijzondere trend die nader onderzoek verdient. Op tijd aanhaken bij de trend kan het verschil maken tussen winnen en verliezen voor een ondernemer. Dus ga ik dit onderzoeken. Hoe kan het dat er veel herbestemmingen en transformaties zijn die ook nog eens veel gebruik maken van (gratis) online marketing maar dat Google dit niet opmerkt?
Herbestemmen volgens Google
In Google trends kun je voor elke zoekterm zien hoe populair deze is. Als je de geschiedenis van herbestemming als zoekterm bekijkt, zie je een droevige flatliner. Er wordt simpelweg niet op gezocht. Zeker wanneer je deze vergelijkt met nieuwbouw, zie onderstaande grafiek.
Dat is te kort door de bocht, niemand zoekt op herbestemming. Herbestemmen, dat doe je. Ook als je nieuwbouw vergelijkt met verbouw, dan is nieuwbouw de onbetwiste winnaar.
Dus gaan we inzoomen op de categorie: bouw en onderhoud. Pas dan krijg je een beeld waarbij nieuwbouw en verbouw aan elkaar gewaagd zijn. Er wordt weliswaar meer gezocht op nieuwbouw, maar verbouw is een goede tweede. En de grafieken bewegen enigszins naar elkaar toe, dus wie weet haalt verbouw nieuwbouw ooit nog in.
Transformatie en hergebruik is toch de toekomst?
De BNA of de Cobouw roept dat transformatie de toekomst is, maar hoe kan dat als nieuwbouw ook middenin de crisis de boventoon voert? Kijk in de figuur hierboven naar de prognoses van de EIB. De blauwe lijn is nieuwbouw, de rode lijn is transformatie. Je ziet dat nieuwbouw onomstotelijk de winnaar is. Verbouw doet wel mee, maar nieuwbouw blijft grofweg twee keer zo groot. En als je kijkt naar de prognose, dan zit de echte groei toch overduidelijk in nieuwbouw. Verrassend.
Wishful thinking? Ga voor flexgoed
Natuurlijk heeft niemand een glazen bol waarin hij kan zien of nieuwbouw weer twee keer zo groot wordt als verbouw. Dat is nog maar de vraag. Veel partijen in de bouw verlangen naar hoe het was voor de crisis. Maar dat komt niet terug. Wat dat betreft sluit ik me aan bij Rudy Stroink en Gerben van Dijk. Vastgoed is volop aanwezig in Nederland en we kunnen er nog jaren mee vooruit. En iedereen die gebouwen herbestemt, weet dat alles staat of valt bij een gebruiker van het pand.
Rudy Stroink: “Ruimte is niet meer schaars. Iedereen vecht om het gebruik.”
Gerben van Dijk: “Stop de nieuwbouw, maak flexgoed in plaats van vastgoed.”
Vastgoed is slechts een middel om fijn te kunnen werken of wonen. Gek genoeg is die benadering nieuw voor de bouw, maar het is essentiële verandering. Je zou ook kunnen zeggen dat de architect een ondernemer moet zijn in plaats van een adviseur. Deze benadering is toepasbaar op grote en kleine schaal.
De architect als ondernemer in plaats van adviseur
Met deze benadering kun je succesvol gebouwen transformeren en ook prima jaren ‘30 woningen verbouwen. Op grote en kleine schaal. Dat laatste doen wij met de Jaren ‘30 architect. De rol van architect is inspirator en als je wilt kun je zelf mee-ontwerpen. De bewoner heeft zelf de keus. Het ontwerp wordt snel inzichtelijk met behulp van 3D-prints. Kortom: je weet wat je krijgt en wat het kost, vanuit andere branches eigenlijk heel normaal.