BIM versoepelt elk bouwproces


Posted on augustus 20th, by Ernst Haagsman in BIM. Reacties uitgeschakeld voor BIM versoepelt elk bouwproces

BIM versoepelt elk bouwproces

Iedereen in het bouwproces kent het. De architect, de constructeurs en de installatie-adviseurs leveren eigen tekeningen aan. Dat is veel werk. Zware mails met technische details gaan heen en weer. De inbox raakt overvol. Overzicht houden en alle tekeningen onderling laten kloppen is meer dan een dagtaak. Met BIM voorkomt u deze problemen.

Wat is BIM?

BIM is digitaal bouwen met een 3D-model. Naast bouwkundige tekeningen kunt u oppervlakten en aantallen uit het model halen. Het BIM-model is een 3D-database met alle informatie voor het bouwproces. Zoals bouwkundige, constructieve en installatietechnische informatie. Alles wat voor het bouwproces belangrijk is. Dit 3D-model is de basis voor de platte tekeningen die dus altijd met elkaar kloppen. En het model toont ingewikkelde knooppunten natuurlijk ook direct.

BIM vervangt de digitale tekenprogramma’s en legt de informatie van de verschillende bouwpartijen 3D over elkaar, zeer nauwkeurig en een als goede controle. Knelpunten zijn in een vroeg stadium zichtbaar en worden opgelost. Dit scheelt veel tijd en geld.

Ter illustratie heb ik in onderstaande afbeeldingen de te slopen delen (rood) uitgelicht. Dit geeft voor alle partijen een duidelijk beeld van wat er moet gebeuren. Natuurlijk kan ook andere informatie uitgelicht worden. Hierbij geldt dat er nooit meer informatie uitgelezen kan worden dan er is ingestopt.

BIM voorbeeld, te slopen delen uitgelicht (Revit)

In dit BIM-model zijn de te slopen delen rood gekleurd.

Wanneer in het bouwproces?

Vanaf de eerste schets werk ik met BIM-modellen. Zo heb ik al in een zeer vroeg stadium maximale grip op het ontwerp, inclusief de aantallen en vierkante meters. Naast een goed technisch inzicht geeft BIM een duidelijk ruimtelijk beeld van het ontwerp. Vanuit dit visuele voordeel kunt u het ontwerp al heel snel in perspectief of in film visualiseren. De wijzigingen in de plattegrond of de doorsnede zijn ook direct te bekijken in een perspectief. Hierdoor heeft ook iemand die niet dagelijks plattegronden leest een goed idee wat de wijziging inhoudt, zie onderstaand voorbeeld. Hierin heb ik een tussenwand geplaatst, in het perspectief is goed te zien wat dit met de ruimtebeleving doet. Wanneer de wijziging is doorgevoerd wijzigen automatisch alle andere tekeningen en oppervlaktes. Meer weten? Lees hier mijn laatste artikelen over BIM. Ben je nieuw met BIM? Ik geef aan architecten ook workshops BIM.





Reacties zijn gesloten.