Hoe maak ik een transformeerbaar ontwerp?


Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Hoe maak ik een transformeerbaar ontwerp?

Voor een nieuwbouwproject, waarvan het globale ontwerp vast staat, ontwerp ik de indeling. Ik wil een slimme structuur ontwikkelen die makkelijk aan te passen is aan verschillende eisen en functies. Hoe pak ik dit aan? Vraag gesteld door A. Ghazar


Antwoord

 


In mijn artikel “Transformeerbaar ontwerpen, anticiperen op de toekomst” ga ik in op de algemene thematiek rond het transformeerbaar ontwerpen. Er zijn veel facetten belangrijk bij het transformeerbaar ontwerpen (locatie, bereikbaarheid, (zon)licht, ruimte, mogelijke functies, toekomstige stedenbouwkundige ontwikkelingen, etc.). Het is jammer dat het globale ontwerp al af is, want juist op een groter schaalniveau is veel winst te behalen. Daar heb je geen invloed meer op. Ik zou hier toch eens kritisch naar kijken.

Massa

De massa van het ontwerp staat vast. Natuurlijk is dit een zeer belangrijk aspect en bepaald in grote mate de transformeerbaarheid van een ontwerp. Als het enigszins mogelijk is adviseer ik je hier alsnog kritisch naar te kijken. Wellicht is er een betere massa denkbaar met een grotere potentie voor multifunctionaliteit (betere bezonning, zicht naar buiten, etc.).

Structuur

Een kolommenstructuur met een slim gekozen stramien (5,40 meter bijvoorbeeld) lijkt mij een goed uitgangspunt. Zorg daarbij ook voor wat overmaat in de constructie, zodat de nu geplande twee lagen makkelijk kunnen worden uitgebreid in de toekomst. Ook is de ontsluiting van het ontwerp het erg belangrijk. Het ontwerp is grofweg 80 bij 50 meter met een binnenruimte van ongeveer 60 bij 30 meter. Zorg er bij het ontwerpen van de ontsluiting voor dat men twee kanten op kan vluchten en maximaal 30 meter door de rook kan lopen. De binnentuin biedt hiervoor natuurlijk een mooie mogelijkheid om de hele begane grond te ontsluiten, zolang deze maar minimaal twee toegangen naar de openbare weg heeft.

Ruimtelijke indeling

Bij huidige transformaties geldt verander zo min mogelijk. Laat functioneel goede plafonds en binnenwanden zoveel mogelijk zitten. Dit gegeven kan je goed gebruiken bij het transformeerbaar ontwerpen. De voorgestelde massa heeft twee blinde muren, dit is een mooie positie voor een verkeersruimte. De gevel met daglicht blijft zo vrij voor gebruiksfuncties. Dit principe geldt voor alle functies. Wat hierbij zou kunnen helpen is een aantal simpele ontwerpen / vlekkenplannen te maken voor verschillende functies. Er zullen patronen zichtbaar worden. Deze patronen helpen bij het opzetten van een generieke plattegrondindeling. Probeer hierbij met zoveel mogelijk aspecten rekening te houden (zon- en daglicht, bereikbaarheid, loopafstanden, ruimtelijke relaties, geluid, etc.).

Materialisatie

Over materialisatie kan ik niet veel meer zeggen dan ik heb gedaan in  het artikel op mijn website (Transformeerbaar ontwerpen, anticiperen op de toekomst). Veel specifieker kan ik niet worden, dan zou ik gaan ontwerpen. In het algemeen ga uit van lichte, hernieuwbare materialen en een grote veranderlijkheid aan de binnenkant van de gevel.





Reacties zijn gesloten.