3D-printen transformeert de toekomst van de architect


Posted on september 3rd, by Ernst Haagsman in BIM, transformatie. Reacties uitgeschakeld voor 3D-printen transformeert de toekomst van de architect

3D-printen transformeert de toekomst van de architect

3D-printen transformeert de toekomst. Elke dag komen er nieuwe concepten om het ontwerp voor een woning persoonlijker en goedkoper te maken. Dat is de trend en BIM is de sleutel. BIM maakt veel individuele variatie betaalbaar mogelijk. Maar wanneer 3D-printen doorbreekt transformeert de bouw volledig. 3D-printen heeft grote voordelen: ontwerpen worden goedkoop of gratis en globaal verspreidbaar. Verder maakt 3D-printen ornamenten weer betaalbaar. De hamvraag is natuurlijk: wat is hierin de toekomst van de architect? Is straks iedereen architect?

 

Zonder architect, zonder aannemer

Op dit moment komen veel grote bouwers, bijvoorbeeld de BAM, met woningen waarin de architect overbodig is. Eigenlijk is alleen aan het begin van het traject een architect nodig voor het ontwerp. Dat de architect verdwijnt uit het vervolgtraject is goedkoper. Maar ook de architecten zitten niet stil. Zij proberen de woning goedkoper te maken door de aannemer overbodig te maken. Bijvoorbeeld met het Dutch Innohouse. Zonder tussenkomst van de aannemer kun je direct bij de fabriek de onderdelen van de woning (trap, gevel, etc.) kopen. Naar eigen zeggen wordt de woning 20% goedkoper. In beide concepten speelt BIM een hoofdrol.

Ook goed voor een kostenreductie is 3D-printen. Een kopie van een open haard, van een deur, van een keuken. Het is allemaal mogelijk! Hoe jong de techniek ook is, zij heeft al voor relletjes gezorgd. Zo hebben criminelen met behulp van 3D printen $100.000,- gestolen. Zij gebruikten de techniek om pinpassen mee te skimmen. En er is al het leven van een baby mee gered.

 

3D-printen is persoonlijk

Waar 3D-printen natuurlijk echt goed in is, is het persoonlijk maken van producten. Iedereen kan bijvoorbeeld zijn eigen persoonlijke sex toys printen in verschillende kleuren en afmetingen. We hoeven niet allemaal meer dezelfde IKEA-keuken te hebben. Ook is het niet langer nodig grote hoeveelheden te produceren om van lage kosten en hoge kwaliteit te kunnen genieten; we kunnen producten van heel hoge kwaliteit in kleine hoeveelheden 3D-printen voor een redelijke prijs.

Als 3D-printen mainstream is geworden, is BIM dat ook. BIM en 3D-printen hebben namelijk veel met elkaar te maken. Met BIM bouw je het gebouw virtueel. Vervolgens wordt dit virtuele model vertaald naar kozijnen en bakstenen. Maar bij 3D-printen heb je deze tussenstap niet meer nodig. BIM maakt ruimte voor 3D-printen om door te breken.

 

 

Rol van de architect

De ontwerper zal in die situatie een steeds kleinere rol krijgen. Ontwerpen zijn digitaal makkelijk te kopiëren en het zal gaan als met muziek en films. Met ontwerpen is niets meer te verdienen. Wel met een goed concert. Die beleving kun je niet digitaal verspreiden, daar moet je bij zijn. De architect zal zich dus meer moeten richten op de beleving en niet op het ontwerp. Maar het ontwerp is een beleving….

Toch… ook de magnetron veegde niet alle andere kookmethodes van de kaart, zoals in het begin voorspeld werd. Dat geldt net zo voor 3D-printen, dat andere productietechnieken nooit compleet zal vervangen, en zeker niet die op industriële schaal. Wel vervallen in 2014 een aantal belangrijke patenten, wat ruimte geeft aan 3D-printen.

Deze extra ruimte heeft 3D-printen nog meer mogelijkheden en kansen. Toch zal dit de bouw op korte termijn nog niet transformeren. Het printen van complete huizen is vooralsnog toekomstmuziek, hoewel DUS Architects begin dit jaar in DWDD waren omdat ze een grachtenhuis gaan printen. Maar mainstream is dit natuurlijk nog lang niet.

Wanneer 3D-printen mainstream is, zal er ook niet meer één architect zijn. Het ontwerp wordt gemaakt en constant verbeterd door vele ontwerpers. Net als open source software. Toch zijn er veel specifieke situaties te bedenken bij een transformatie of verbouwing waar het standaard ontwerp niet werkt. Hier blijft een architect nodig. Die standaard 100% BIM werkt, dat kan niet anders.

 

photo credit: seanmcgrath via photopin cc





Reacties zijn gesloten.