10 Tips over transformatie en BIM cadeau
Posted on november 27th, by Ernst Haagsman in BIM, transformatie. Reacties uitgeschakeld voor 10 Tips over transformatie en BIM cadeau
5 Tips over transformatie
Je wilt een bestaand gebouw transformeren naar een nieuwe functie. Dan komt er veel op je af. Hieronder 5 waardevolle tips voor het succesvol laten verlopen van het beginproces van een transformatie:
- Denk vanuit de potentie van het gebouw. Hoe minder je aanpast, hoe beter. Een geslaagde transformatie brengt de potentie van het gebouw naar voren.
- Ga uit van een groeimodel. Probeer de investering zoveel mogelijk te spreiden en het ontwerp door de jaren mee te laten groeien. Met een minimale investering in het begin creëer je snel een positieve cashflow. Een transformatie is dan veel eerder haalbaar en minder risicovol. Met dank aan Rudy Stroink.
- Analyseer de mogelijkheden van het gebouw en probeer functies te combineren. Balkons kunnen bijvoorbeeld helpen de geluidwerendheid te vergroten.
- Laat een asbestinventarisatie maken en voorkom verrassingen.
- Vergeet de parkeernorm niet. Bij een nieuwe functie hoort een andere norm, dit kan veel ruimte kosten of juist opleveren.
5 Tips over Revit en BIM
Revit is een uitgebreid programma met vele mogelijkheden. In mijn workshops vertel ik hoe je als ontwerper optimaal gebruik kunt maken van de kracht van dit programma. Hieronder 5 tips om snel en effectief te werken met Revit.
- Gebruik massa’s voor een schetsontwerp. Massa’s geven je een snel inzicht in de BVO’s, de stedenbouw en de bezonning. Je kunt zelfs je massa exporteren naar Google Earth en bekijken in streetview. Hoe je dit snel en efficiënt doet behandel ik in mijn Revit workshops.
- Modelleer en visualiseer het ontwerp in één softwarepakket. Een groot voordeel is de consistentie van de tekeningen: alles klopt met elkaar. Daarnaast beheers je de software beter en het kost minder moeite om alle ontwikkelingen bij te houden.
- Render in Revit met een sectionbox. Dit beperkt de rendertijd enorm, ook grote bestanden zijn zo nog prima te renderen. Dit komt doordat alle geometrie die buiten de sectionbox valt, niet wordt meegenomen in de berekening voor de rendering.
- Ontwerp dakvormen zoveel mogelijk by footprint. Vanuit deze vorm kun je in het voorlopig ontwerp makkelijk de kap opzetten en blijven aanpassen wanneer de kap “by slope” is gemodelleerd.
- Samenwerken? Maak goede afspraken met het Model BIM Protocol. Download dit protocol met een beschrijving op detailniveau per fase.